Blagdani su dani za odmaranje i druženje, ali i uživanje u hrani. Ako vam nedostaje inspiracije za kuhanje, posegnite za nekim od naših recepata.
Bakalar na crveno
Sastojci:
- 500 g sušenog bakalara, namočenog u vodi najmanje 24 sata
- 100 ml maslinovog ulja
- 1 crveni luk
- 3 režanj češnjaka
- 2 grančice peršina
- ½ žličice slatke crvene paprike
- 1 žlica koncentrata rajčice
- 100 ml bijelog vina
- sol, papar
- 300 g krumpira
Priprema:
- Sušeni bakalar koji se namakao u vodi 2-3 dana skuhajte u posoljenoj vodi dok se ne počne odvajati od kosti. Očistite kuhani bakalar da vam ostane samo meso, a vodu u kojoj se kuhao sačuvajte.
- Dinstajte sitno nasjeckani luk i češnjak dok lagano ne požuti.
- U lonac dodajte bakalar očišćen od kosti, sitno sjeckani peršin, slatku crvenu papriku i koncentrat rajčice. Posolite i zapaprite pa dodajte bijelo vino, uz lagano miješanje kuhajte dok vino ne ispari.
- Ubacite krumpir. Krumpir ogulite i narežite na deblje ploške, oko 2 centimetra. Dodajte u lonac, dodajte vode da prekrije sve sastojke i kuhajte oko pola sata da krumpir omekša.
Punjeni svinjski but
Ovaj recept jednostavan je za pripremu i ne iziskuje puno vremena za spremanje, tajna njegove sočnosti leži u dugo satnom pečenju na niskoj vatri.
- Sastojci:
- 2 kg svinjskog buta
- 400 g dimljene pancete
- 400 g sira
- senf
- so i biber i začini po ukusu
Priprema:
- Svinjski but dobro istucite i istanjite čekićem za meso. Meso začinite po želji i premažite senfom.
- Pancetu isijecite na duže trake i popržite ih lagano s obje strane na tavi. Prženu slaninu poredaj na meso, dodajte sir i pažljivo zarolajte meso.
- Cijeli roladu uvežite konopcem i zamotajte ga u aluminijsku foliju. Pecite ga 3h na 1500C. Nakon 2h pečenja, s mesa skinite foliju i pecite još 1h dok meso ne dobije zlatno žutu boju.
- Za kraj roladu narežite na šnite i poslužite uz omiljeni prilog.
Stollen
Stollen je tradicionalni njemački kolač, ali zbog svoje posebnosti nerijetko ga se sprema u svim krajevima svijeta za Božić. Kruh protkan suhim grožđem i orašastim plodovima neka se ove godine nađe na vašem blagdanskom stolu i oduševi sve članovi svoje obitelji.
Sastojci:
- 300 g grožđica
- 100 ml ruma
- 400-500 g brašna
- 1 vrećica suhog kvasca
- 600 g brašna
- 250 g maslaca
- 180 g šećera
- 300 ml kiselog vrhnja sa 20% mm
- 3 jaja
- 1 prašak za pecivo
- 100-150g svijetlih grožđica
- 100-150g tamnih grožđica
- 30g kandiranih limunovih korica
- 30g kandiranih narančinih korica
- 200g oguljenih badema
- 2 žlice ruma
Priprema:
- Prosijte brašno skupa sa praškom za pecivo. Dodajte mu maslac sobne temperature, šećer, jaja i kiselo vrhnje. Dobro umijesite tijesto da vam se svi sastojci dobro povežu. Suho voće prelijte rumom, ostavite ga da odstoje 15 minuta, zatim izlijte ostatak ruma. Orašaste plodove i voće povežite s tijestom i stavite ga u hladnjak pola sata.
- Podijelite tijesto na dva dijela i izvaljajte ga . Samo ga u sredini stanjite, neka vam rubovi ostanu deblji i presavijte ga kao knjigu.
- Kolač pecite 60 minuta na 2000C. Vruć kolač premažite otopljenim maslacem i obilno pospite šećerom u prahu.
Nadamo se da su vam se recepti svidjeli i da će se naći ove godine na vašem blagdanskom stolu.
Pratite nas na društvenim mrežama