Blagdanski recepti

Separator - oli.ba
19. prosinca 2023.

Blagdani su dani za odmaranje i druženje, ali i uživanje u hrani. Ako vam nedostaje inspiracije za kuhanje, posegnite za nekim od naših recepata.

Bakalar na crveno

 Sastojci:

  • 500 g sušenog bakalara, namočenog u vodi najmanje 24 sata
  • 100 ml maslinovog ulja
  • 1 crveni luk
  • 3 režanj češnjaka
  • 2 grančice peršina
  • ½ žličice slatke crvene paprike
  • 1 žlica koncentrata rajčice
  • 100 ml bijelog vina
  • sol, papar
  • 300 g krumpira

Priprema: 

  • Sušeni bakalar koji se namakao u vodi 2-3 dana skuhajte u posoljenoj vodi dok se ne počne odvajati od kosti. Očistite kuhani bakalar da vam ostane samo meso, a vodu u kojoj se kuhao sačuvajte. 
  • Dinstajte sitno nasjeckani luk i češnjak dok lagano ne požuti.
  • U lonac dodajte bakalar očišćen od kosti, sitno sjeckani peršin, slatku crvenu papriku i koncentrat rajčice. Posolite i zapaprite pa dodajte bijelo vino, uz lagano miješanje kuhajte dok vino ne ispari.
  • Ubacite krumpir. Krumpir ogulite i narežite na deblje ploške, oko 2 centimetra. Dodajte u lonac, dodajte vode da prekrije sve sastojke i kuhajte oko pola sata da krumpir omekša.

Punjeni svinjski but

Ovaj recept jednostavan je za pripremu i ne iziskuje puno vremena za spremanje, tajna njegove sočnosti leži u dugo satnom pečenju na niskoj vatri.

  • Sastojci:
  • 2 kg svinjskog buta
  • 400 g dimljene pancete
  • 400 g sira 
  • senf
  •  so i biber i začini po ukusu

Priprema:

  • Svinjski but dobro istucite i istanjite čekićem za meso.  Meso začinite po želji i premažite senfom. 
  • Pancetu isijecite na duže trake i popržite ih lagano s obje strane na tavi.  Prženu slaninu poredaj na meso, dodajte sir i pažljivo zarolajte meso. 
  • Cijeli roladu uvežite konopcem i zamotajte ga u aluminijsku foliju. Pecite ga 3h na 1500C. Nakon 2h pečenja, s mesa skinite foliju i pecite još 1h dok meso ne dobije zlatno žutu boju.
  •  Za kraj roladu narežite na šnite i poslužite uz omiljeni prilog.

Stollen

Stollen je tradicionalni njemački kolač, ali zbog svoje posebnosti nerijetko ga se sprema u svim krajevima svijeta za Božić. Kruh protkan suhim grožđem i orašastim plodovima neka se ove godine nađe na vašem blagdanskom stolu i oduševi sve članovi svoje obitelji.

Sastojci: 

  • 300 g grožđica
  • 100 ml ruma
  • 400-500 g brašna
  • 1 vrećica suhog kvasca
  • 600 g brašna
  • 250 g maslaca
  • 180 g šećera
  • 300 ml kiselog vrhnja sa 20% mm
  • 3 jaja
  • 1 prašak za pecivo
  • 100-150g svijetlih grožđica
  • 100-150g tamnih grožđica
  • 30g kandiranih limunovih korica
  • 30g kandiranih narančinih korica
  • 200g oguljenih badema
  • 2 žlice ruma

Priprema: 

  • Prosijte brašno skupa sa praškom za pecivo. Dodajte mu maslac sobne temperature, šećer, jaja i kiselo vrhnje. Dobro umijesite tijesto da vam se svi sastojci dobro povežu. Suho voće prelijte rumom, ostavite ga da odstoje 15 minuta, zatim izlijte ostatak ruma. Orašaste plodove i voće povežite s tijestom i stavite ga u hladnjak pola sata. 
  • Podijelite tijesto na dva dijela i izvaljajte ga . Samo ga u sredini stanjite, neka vam rubovi ostanu deblji i presavijte ga kao knjigu.
  • Kolač pecite 60 minuta na 2000C. Vruć kolač premažite otopljenim maslacem i obilno pospite šećerom u prahu.

Nadamo se da su vam se recepti svidjeli i da će se naći ove godine na vašem blagdanskom stolu.

Vaš prodajni centar Oli!

Podijeli s prijateljima