Dekoracija stolova: Kako pravilno postaviti i urediti stol?

Separator - oli.ba
20. lipnja 2023.

Kvalitetna hrana je bez sumnje na prvom mjestu, ali itekako važnu ulogu ima i način na koji je ona poslužena, krenuvši od posuđa, preko pribora pa sve do dekoracije stola. Prije nego hrana uopće stigne na stol, gosti su izloženi brojnim utjecajima iz neposredne okoline, koji će naposljetku utjecati i na njihov apetit i doživljaj hrane. Dekoracija nije samo odabir tanjura, pribora ili stolnjaka, već ona zahtjeva i nešto mašte i kreativnosti. Ako želite lijepo uređen i dekoriran stol, a ponestalo vam je ideja nastavite čitati, jer vam u nastavku donosimo 3 ideje za uređenje blagovaonskog stola.

Za početak ćemo navesti nekoliko osnovnih koraka za pravilno postavljanje stola:

● Tanjur se nalazi dva prsta od ruba stola.

● Prvo se stavlja plitki, a preko njega duboki tanjur. Ako se služi i predjelo preko svega toga postavlja se još jedan manji tanjur, odnosno tanjuri prate redoslijed služenja jela.

● Vilica se nalazi sa lijeve strane tanjura, a nož i žlica desno. Nož se nalazi lijevo od žlice s oštricom okrenutom prema tanjuru.

● Pribor za jelo koji će se prvi koristiti se stavlja najdalje od tanjura, a onaj koji će se koristiti posljednji se stavlja najbliže tanjuru.

● Na gornjoj desnoj strani postavljaju se čaše za vodu i vino, s tim što je čaša za vodu sasvim desno.

Stolnjak

Nakon što smo naučili nekoliko osnovnih pravila kako postaviti stol na red nam dolazi odabir stolnjaka. Kod odabira stolnjaka važno je pratiti oblik stola. Ukoliko imamo okrugli stol, na njega treba stavljati okrugli stolnjak i obrnuto.

Tanjuri i pribor za jelo

Tanjuri i dobar pribor za jelo su ono što većina ljudi kupi jednom u životu, stoga je izbor dobrog i kvalitetnog posuđa i pribora presudan.

Čaše

Za svakog gosta treba postaviti čaše za sve vrsta pića koja će se posluživati tokom jela. Čaše za desertno vino se postavljaju za vrijeme serviranja deserta. Čaše za vodu se postavljaju desno od tanjura, odmah iznad noža, a čaše za vino treba postaviti s desne strane čaše za vodu, dakle prema redoslijedu upotrebe.

IDEJE ZA UREĐENJE STOLA:

1.IDEJA: Ukoliko imate blagovaonicu u neutralnim bojama, posuđe jarkih boja će biti lijep detalj na stolu. Uz to odaberite svjetliji stolnjak, jednostavniji srebrni pribor i čaše.

2.IDEJA : Obično bijelo posuđe je još uvijek vrlo popularno jer ne blijedi, lako ga je zamijeniti i odgovara većini dekora. Zato se poigrajte s bojom stolnjaka, te dajte svome stolu  i prostoru vedrinu koja mu je potrebna.

3.IDEJA: Za sve one koji nisu ljubitelji stolnjaka, ova ideja bi vam se najviše mogla svidjeti. Porculanski tanjuri u kombinaciji sa zlatnim priborom za jelo su dobitna kombinacija.

I na kraju važno je napomenuti da su ovo neke osnovne komponente dekoriranja stola. Na ovale i etažere u kojima se iznosi hrana često se zaboravlja, ali ako su oni raspareni i različitih boja i dizajna, mogu narušiti harmoniju stolu.

Mali detalji poput ubrusa, vaza te sezonskog cvijeća, također mogu u potpunosti podići i preokrenuti cijeli izgled stola.

Nadamo se da su vam ove ideje bile korisne i da su vam se svidjele.

Ostalo posuđe, stolnjake, čaše i cjelokupni asortiman pogledajte na našoj Oli.ba stranici.

 

Vaš prodajni centar Oli!

Podijeli s prijateljima