Sve što je potrebno znati o pripremi zimnice

Separator - oli.ba
19. rujna 2023.

Ukoliko niste počeli s pripremom zimnice ili nemate ideju odakle početi ovaj tekst bi mogao biti svojevrstan vodič za vas. 

Rana jesen idealan je period za pripremu zimnice, budući da je to vrijeme u kojem sazrijeva domaće voće i povrće.

Prije početka pripreme zimnice važno je znati da je to posao koji zahtjeva mnogo pripreme, vremena i truda. No, za sve koji se odluče za ovu vrstu obrade povrća i voća donosimo nekoliko korisnih savjeta kako bi bili sigurni da će vam zimnica uspjeti i preživjeti cijelu godinu.

Priprema staklenki 

Prvi i ključan korak pomoću kojeg ćete izbjeći kvarenje zimnice su čiste i sterilizirane staklenke. Pomoću sterilizacije staklenki uklanjate štetne mikroorganizme i bakterije koje mogu prouzrokovat kvarenje zimnice. Važno je ne preskočiti ovaj korak jer bi u suprotnom sav trud mogao biti uzaludan.

Pravilno čišćenje i sterilizacija staklenki sastoje se od par koraka: 

  • Staklenke treba pregledati kako bi na njima uočili i najsitnije nepravilnosti,
  • Nakon što ih dobro pregledate, staklenke temeljito očistite spužvicom, toplom vodom i tečnosti za posuđe ili ih operite u perilici posuđa. 
  • Poslije pranja ih lagano prebrišite pamučnom krpom.
  • U međuvremenu uključite pećnicu na 100 stupnjeva, staklenke poredajte na pleh naopako i ostavite ih da se griju 15-20 minuta.
  • U još uvijek tople staklenke sipajte zimnicu, stavite poklopac i okrenite ih naopako, na taj način će se stvorit vakuum i spriječiti kvarenje zimnice.

Proces sterilizacije staklenki

Odabir voća i povrća

Drugi važan korak je priprema voća i povrća. Bitno je birati zrelo voće i povrće, u potpunosti zdravo ili očišćeno od svih trulih dijelova. Najpoželjnije bi bilo pripremati ih neposredno nakon branja. Potrebno ih je dobro oprati i ostaviti da se osuše na zraku. Ukoliko ne uzgajate domaće povrće i voće, nemajte brige zato što u prodajnom centru Oli uvijek možete kupiti svježe i prvoklasno voće i povrće.

Veliku ponudu raznovrsnog i uvijek svježeg domaćeg voća i povrća možete potražiti u prodajnom centru Oli.

Ostali pribor za pripremu zimnice

Od ostalog pribora za pripremu zimnice bit će vam potreban i kvalitetan nož za sjeckanje povrća. Važno je birati oštrice od nehrđajućeg čelika – takve oštrice nisu pogodne za stvaranje bakterija, stoga ćete biti sigurni da se vaša zimnica neće pokvariti. 

Pogledajte na webshopu : Wmf blok noževa/ 6 dijelova

Budući da se zimnica sprema kako bi osigurali zalihe povrća, voća ili pekmeza tijekom cijele godine odnosno do iduće zimnice, bit će vam potreban veliki lonac s debelim dnom kako zimnica prilikom pripreme ne bi izgarala, a najbolje je birati one lonci koji su otporni na pečenje u pećnicama na visokim temperaturama.

Pogledajte na webshopu : Lonac s poklopcem 15 L HI

Kućanski uređaji

Iako se većina recepata zimnice prenosi s koljena na koljeno, važno je naglasiti da je u današnje vrijeme dosta lakše spremati zimnice zbog niza pogodnosti koje imamo, a naše bake to nisu imale. Riječ je o kućanskim uređajima. Preporuka je da se opremite kvalitetnim štapnim mikserima, sjeckalicama, blenderima sve u svrhu da olakšate i ubrzate pripremu zimnice.

Pogledajte na webshopu :  Multipraktik black/ rose Karaca

Skladištenje zimnice

Važno je naglasiti da se zimnica treba odložiti u tamnu, hladnu i prozračnu prostoriju zato što vlažne i osunčane prostorije pospješuju kvarenje hrane. Jednom kad se staklenka otvori potrebno ju je čuvati u hladnjaku te konzumirati nekoliko narednih dana.

Nadamo se da su vam ovi savjeti bili korisni i da ćete nas pratiti i dalje , jer vam u idućem blogu otkrivamo provjerene recepte za izradu najboljih domaćih slatkih i slanih zimnica. 

Vaš prodajni centar Oli!

Podijeli s prijateljima