Tjedan talijanske kuhinje u prodajnom centru Oli

Separator - oli.ba
24. listopada 2023.

Talijanska kuhinja jedna je od najpoznatijih i najomiljenijih svjetskih kuhinja, s bogatom poviješću i raznolikim regionalnim utjecajima. Prepoznatljiva je po karakterističnim jelima i namirnicama kao što su pizza, tjestenina, maslinovo ulje, rajčica i sir.. Njihova jela odlikuju jednostavnost i brzina pripreme, a veliku pažnju pridaju upravo kvaliteti namirnica te estetici serviranja.  U nastavku vam donosimo recepte za neke od najpopularnijih talijanskih jela.

PIZZA NAPOLETANA

Neapolitan-Style Pizza Crust Recipe | King Arthur Baking

Sastojci za tijesto:

  • 1 kg brašna
  • 700 ml vode
  • 25 g soli
  • 4 g svježeg kvasca

Priprema: 

  • Priprema tijesta započinje dan ranije. U mikser dodajte brašno, kvasac i vodu. Sve lagano miksajte dok se tijesto ne sjedini i ne pokupi vodu. Nakon toga dodajte sol, pojačajte brzinu i nastavite miješati u mikseru. Cijeli postupak miksanja bi trebao trajati oko i 20 minuta.
  • Nakon što ste dobili glatko tijesto ostavite  ga odstoji u zatvorenoj posudi dva sata kako bi se diglo. Nakon 2 sata tijesto prebacite u hladnjak, a najbolje bi bilo ostaviti ga preko noći, odnosno nekih 14-16h kako bi tijesto „sazrijelo“. 
  • Ujutro tijesto izvadite iz hladnjaka i ostavite ga 1h na sobnoj temperaturi.
  • Zatim tijesto podijelite i oblikujte 6 manjih kuglica. Tako oblikovano tijesto prekrijte krpom i pustite da odstoji  još 6-7h, kako bi nabujale.

Nadjev za pizzu:

  • 800 g pelata (oguljeni cijeli komadi)
  • 10-12 g soli
  • Svježi bosiljak
  • Ribani parmezan
  • Mozzarella
  • Ekstra djevičansko maslinovo ulje

Priprema:

  • Palete prebacite u zdjelicu, začinite solju i bosiljkom.
  • Mozzarellu izrežite.
  • Pećnicu uključite na maksimalnu temperaturu. Razvucite tijesto i prebacite ga u kalup za pizzu.
  • Dodajte umak od rajčica, mozzarellu, naribani parmezan i prelijte s nekoliko kapi maslinovog ulja.
  • Pizzu poslužite na drvenom pladnju i posipajte je sa svježim listovima bosiljka. U slast!

BOLOGNESE UMAK

The Best Pasta Bolognese

Sastojci:

  • 50 ml maslinovog ulja 
  • 25 g maslac
  • 1 luk, 
  • 1 mrkva,
  • 150 g pancete
  • 400 g mljevenog mesa
  • 200 ml crnog vina
  • 2 žlice koncentrata rajčice 
  • 200 ml pilećeg temeljca 
  • 400 g tagliatella ( širokih rezanaca)

Priprema: 

  • Zagrijte ekstra djevičansko maslinovo ulje i maslac na tavi, dodajte luk, mrkvu i pancetu te pirjajte na laganoj vatri oko 10 minuta dok luk ne omekša. 
  • Dodajte meso i dobro ga prodinstajte. Pojačajte vatru, dodajte vino i pustite da ispari. Pire od rajčice razrijedite sa 100 ml temeljca te ga umiješaj u meso. Smanjite vatru, pokrijte lonac poklopcem i kuhajte bolognese na laganoj vatri dva sata, s vremena na vrijeme miješajte i dodajte preostali temeljac kako se umak ne bi isušio. 
  • Maknite s vatre i poslužite ga uz svježe kuhane tagliatelle.

TIRAMISU

Tiramisu je talijanski desert koji je postao klasik u kuhinjama diljem svijeta. Prepoznatljivog je okusa, ali je djelo nepoznatog autora. Priprema ovog jela je jednostavna, a tajna se krije u kvaliteti sastojaka.

Tiramisu Recipe

Sastojci: 

  • 4 jaja
  • 500g mascarpone 
  • 80g šećera u prahu
  • 250g piškota
  • 2 dcl jake slatke kave
  • 1 dcl ruma

Priprema: 

  • Žumanjke odvojite od bjelanjaka. U žumanjke dodajte prstohvat soli i šećer u prahu. Smjesu miksajte dok se ne zapjeni i pobijeli. U smjesu dodajte mascarpone i umiješajte sve skupa dok ne postane kompaktno i to po mogućnosti kuhačom, a ne mikserom. U drugoj posudi izmiksajte bjelanjke, ali nemojte mutiti predugo kako ne bi pretukli bjelanjke. Laganim pokretima kuhače sjedinite bjelanjke. Time je krema završena.
  • U većoj podu pomiješajte rum i ohlađenu kavu. Pripremite posudu u kojoj ćete slagati kolač. Piškote namočite u mješavinu kave i ruma, ali ne duže od par sekundi kako se ne bi raspale.
  • Piškote slažite dok ne pokrijete cijelo dno posude. Preko piškota prelijte kremu i složite još jedan red piškota i za kraj ponovno prelijte kremu.
  • Za kraj kolač na kolač stavite kakao ili naribanu čokoladu i ostavite u hladnjak da se hladi par sati.

  

Poigrajte se okusima i donesite dašak Italije u vaš dom!

Vaš prodajni centar Oli!

Podijeli s prijateljima