Talijanska kuhinja jedna je od najpoznatijih i najomiljenijih svjetskih kuhinja, s bogatom poviješću i raznolikim regionalnim utjecajima. Prepoznatljiva je po karakterističnim jelima i namirnicama kao što su pizza, tjestenina, maslinovo ulje, rajčica i sir.. Njihova jela odlikuju jednostavnost i brzina pripreme, a veliku pažnju pridaju upravo kvaliteti namirnica te estetici serviranja. U nastavku vam donosimo recepte za neke od najpopularnijih talijanskih jela.
PIZZA NAPOLETANA
Sastojci za tijesto:
- 1 kg brašna
- 700 ml vode
- 25 g soli
- 4 g svježeg kvasca
Priprema:
- Priprema tijesta započinje dan ranije. U mikser dodajte brašno, kvasac i vodu. Sve lagano miksajte dok se tijesto ne sjedini i ne pokupi vodu. Nakon toga dodajte sol, pojačajte brzinu i nastavite miješati u mikseru. Cijeli postupak miksanja bi trebao trajati oko i 20 minuta.
- Nakon što ste dobili glatko tijesto ostavite ga odstoji u zatvorenoj posudi dva sata kako bi se diglo. Nakon 2 sata tijesto prebacite u hladnjak, a najbolje bi bilo ostaviti ga preko noći, odnosno nekih 14-16h kako bi tijesto „sazrijelo“.
- Ujutro tijesto izvadite iz hladnjaka i ostavite ga 1h na sobnoj temperaturi.
- Zatim tijesto podijelite i oblikujte 6 manjih kuglica. Tako oblikovano tijesto prekrijte krpom i pustite da odstoji još 6-7h, kako bi nabujale.
Nadjev za pizzu:
- 800 g pelata (oguljeni cijeli komadi)
- 10-12 g soli
- Svježi bosiljak
- Ribani parmezan
- Mozzarella
- Ekstra djevičansko maslinovo ulje
Priprema:
- Palete prebacite u zdjelicu, začinite solju i bosiljkom.
- Mozzarellu izrežite.
- Pećnicu uključite na maksimalnu temperaturu. Razvucite tijesto i prebacite ga u kalup za pizzu.
- Dodajte umak od rajčica, mozzarellu, naribani parmezan i prelijte s nekoliko kapi maslinovog ulja.
- Pizzu poslužite na drvenom pladnju i posipajte je sa svježim listovima bosiljka. U slast!
BOLOGNESE UMAK
Sastojci:
- 50 ml maslinovog ulja
- 25 g maslac
- 1 luk,
- 1 mrkva,
- 150 g pancete
- 400 g mljevenog mesa
- 200 ml crnog vina
- 2 žlice koncentrata rajčice
- 200 ml pilećeg temeljca
- 400 g tagliatella ( širokih rezanaca)
Priprema:
- Zagrijte ekstra djevičansko maslinovo ulje i maslac na tavi, dodajte luk, mrkvu i pancetu te pirjajte na laganoj vatri oko 10 minuta dok luk ne omekša.
- Dodajte meso i dobro ga prodinstajte. Pojačajte vatru, dodajte vino i pustite da ispari. Pire od rajčice razrijedite sa 100 ml temeljca te ga umiješaj u meso. Smanjite vatru, pokrijte lonac poklopcem i kuhajte bolognese na laganoj vatri dva sata, s vremena na vrijeme miješajte i dodajte preostali temeljac kako se umak ne bi isušio.
- Maknite s vatre i poslužite ga uz svježe kuhane tagliatelle.
TIRAMISU
Tiramisu je talijanski desert koji je postao klasik u kuhinjama diljem svijeta. Prepoznatljivog je okusa, ali je djelo nepoznatog autora. Priprema ovog jela je jednostavna, a tajna se krije u kvaliteti sastojaka.
Sastojci:
- 4 jaja
- 500g mascarpone
- 80g šećera u prahu
- 250g piškota
- 2 dcl jake slatke kave
- 1 dcl ruma
Priprema:
- Žumanjke odvojite od bjelanjaka. U žumanjke dodajte prstohvat soli i šećer u prahu. Smjesu miksajte dok se ne zapjeni i pobijeli. U smjesu dodajte mascarpone i umiješajte sve skupa dok ne postane kompaktno i to po mogućnosti kuhačom, a ne mikserom. U drugoj posudi izmiksajte bjelanjke, ali nemojte mutiti predugo kako ne bi pretukli bjelanjke. Laganim pokretima kuhače sjedinite bjelanjke. Time je krema završena.
- U većoj podu pomiješajte rum i ohlađenu kavu. Pripremite posudu u kojoj ćete slagati kolač. Piškote namočite u mješavinu kave i ruma, ali ne duže od par sekundi kako se ne bi raspale.
- Piškote slažite dok ne pokrijete cijelo dno posude. Preko piškota prelijte kremu i složite još jedan red piškota i za kraj ponovno prelijte kremu.
- Za kraj kolač na kolač stavite kakao ili naribanu čokoladu i ostavite u hladnjak da se hladi par sati.
Poigrajte se okusima i donesite dašak Italije u vaš dom!
Pratite nas na društvenim mrežama