Tri recepta s kraljicom jeseni koje morate probati

Separator - oli.ba
18. listopada 2023.

Jesan je uvijek u znaku bundeve ili tikve. Namirnica je to koja sadrži mnoštvo dobrih sastojaka i ima velike zdravstvene blagodati, zbog toga je valja uvrstiti na svakodnevni jelovnik. Tikva s kojom ćemo se pozabaviti u ovom blogu je Hokaido tikva. Pripada jednoj od najjestivijih vrsti tikve, a popularnost je stekla zbog svog aromatičnog okusa. Može se spremati u slanim, ali i u slatkim kombinacijama, zato nastavite čitati i saznajte neke od najpopularnijih recepte za pripremanje ove fenomenalne tikve.

Krem juha od hokaido tikve

Ova juha specifična je upravo zbog svog slatkog, ali i orašastog okusa koji dolazi upravo od tikve.

Sastojci: 

  • 1 hokaido tikva
  • 2 srednje velika krumpira
  • 1 mrkva
  • kocka za juhu
  • sol
  • papar
  • 200 ml vrhnje za kuhanje
  • žlica ulja od buče / bundeve
  • muškatni oraščić

Priprema: 

  • Tikvu dobro operite i ovisno o vašoj želji ogulite, te nasjeckajte na kockice.
  • Ogulite krumpir i mrkvu te narežite na kockice.
  • Sve sastojke stavite u posudu. Prelijte ih temeljcem tek toliko da svi sastojci budu prekriveni tekućinom.
  • Sve skupa kuhajte 20-ak minuta na srednje jakoj vatri dok krumpir ne bude kuhan.
  • Nakon što se krumpir skuhao, povrće usitnite štapnim mikserom te dodajte vrhnje za kuhanje.
  • Sve skupa na laganoj vatri kuhajte još 5 minuta. 
  • Servirajte juhu dok je topla. Po želji možete dodati malo bučinog ulja, a uz nju paše i prepečeni kruh ili bruskete.

 Tjestenina u umaku od tikve

Tjestenina pripremljena na ovakav način idealna je za jesenske dane, lako se pravi i prikladna je i za vegetarijance. 

Sastojci:

  • 400 g  tjestenine 
  • 300 g hokaido tikve
  • 2  češnja češnjaka
  • 2 žlice mlijeka
  • 170 ml povrtnog temeljca
  • 100 grama špinata
  • 50 grama sjeckanih oraha
  • sol i papar

 Priprema:

  • Tikvu operite, ogulite i nasjeckajte na kockice, te ju stavite peći 30 minuta na 200°C, dok ne omekša. Potom ju ohladite i pretvorite u pire.
  • Tjesteninu skuhajte i ostavite sa strane.
  • Na srednje jakoj vatri u loncu kratko popržite češnjak na maslinovom ulju pa dodajte pire od bundeve, mlijeko, povrtni temeljac, sol i papar. Promiješajte i ostavite da se kuha oko 5 minuta.
  • Maknite lonac s vatre pa dodajte špinat, promiješajte i na kraju dodajte i kuhanu tjesteninu.
  • Po želji ukrasite sjeckanim orasima i ribanim parmezanom i uživajte.

Pita od tikve

Ako ste mislili da je hokaido tikva stvorena samo za slana jela, ova sočna jesenska pita uvjeriti će vas u suprotno.

Sastojci:

Tijesto: 

  • 250 g brašna 
  • 50 g šećera 
  • 1/2 mala žličica soli
  • 125 g maslaca 
  • 1 jaje  
  • 2 velike žlice mlijeka

Krema:

  • 500 ml mlijeka 
  • 500 g bundeve  
  • 200 g šećera 
  • 2 jaja
  • 1 mala žličica cimeta

Priprema:

  • Pomiješajte brašno, šećer, sol i maslac te izmiješajte ovu smjesu prstima dok ne dobijete tijesto nalik krupnim mrvicama. Nakon toga dodajte jaje i mlijeko i brzo zamijesite loptu od tijesta. Zamotajte tijesto u plastičnu vrećicu i ostavite pola sata u hladnjaku.
  • Očistite tikvu i isjeckajte je na kockice, te stavite kuhati na laganoj vatri zajedno s mlijekom, šećerom i začinima. Kuhajte nekih 15-20 minuta dok bundeva ne omekša. Nakon što se krema skuhala, izblendajte ju i ostavite da se hladi. U hladnu kremu dodajte izmiksana jaja.
  • Tijesto izvadite iz hladnjaka, razvaljajte i položite na kalup, izbockajte tijesto vilicom i pecite 10-ak minuta na 180°C.50
  • Izvadite tijesto iz pećnice, ulijte kremu. Pećnicu smanjite na 160°C i pecite sve zajedno 30 minuta. Kolač ostavite da se ohladi prije serviranja.

Dobar tek!

                                                                                                          Vaš prodajni centar Oli!

Podijeli s prijateljima