Jesan je uvijek u znaku bundeve ili tikve. Namirnica je to koja sadrži mnoštvo dobrih sastojaka i ima velike zdravstvene blagodati, zbog toga je valja uvrstiti na svakodnevni jelovnik. Tikva s kojom ćemo se pozabaviti u ovom blogu je Hokaido tikva. Pripada jednoj od najjestivijih vrsti tikve, a popularnost je stekla zbog svog aromatičnog okusa. Može se spremati u slanim, ali i u slatkim kombinacijama, zato nastavite čitati i saznajte neke od najpopularnijih recepte za pripremanje ove fenomenalne tikve.
Krem juha od hokaido tikve
Ova juha specifična je upravo zbog svog slatkog, ali i orašastog okusa koji dolazi upravo od tikve.
Sastojci:
- 1 hokaido tikva
- 2 srednje velika krumpira
- 1 mrkva
- kocka za juhu
- sol
- papar
- 200 ml vrhnje za kuhanje
- žlica ulja od buče / bundeve
- muškatni oraščić
Priprema:
- Tikvu dobro operite i ovisno o vašoj želji ogulite, te nasjeckajte na kockice.
- Ogulite krumpir i mrkvu te narežite na kockice.
- Sve sastojke stavite u posudu. Prelijte ih temeljcem tek toliko da svi sastojci budu prekriveni tekućinom.
- Sve skupa kuhajte 20-ak minuta na srednje jakoj vatri dok krumpir ne bude kuhan.
- Nakon što se krumpir skuhao, povrće usitnite štapnim mikserom te dodajte vrhnje za kuhanje.
- Sve skupa na laganoj vatri kuhajte još 5 minuta.
- Servirajte juhu dok je topla. Po želji možete dodati malo bučinog ulja, a uz nju paše i prepečeni kruh ili bruskete.
Tjestenina u umaku od tikve
Tjestenina pripremljena na ovakav način idealna je za jesenske dane, lako se pravi i prikladna je i za vegetarijance.
Sastojci:
- 400 g tjestenine
- 300 g hokaido tikve
- 2 češnja češnjaka
- 2 žlice mlijeka
- 170 ml povrtnog temeljca
- 100 grama špinata
- 50 grama sjeckanih oraha
- sol i papar
Priprema:
- Tikvu operite, ogulite i nasjeckajte na kockice, te ju stavite peći 30 minuta na 200°C, dok ne omekša. Potom ju ohladite i pretvorite u pire.
- Tjesteninu skuhajte i ostavite sa strane.
- Na srednje jakoj vatri u loncu kratko popržite češnjak na maslinovom ulju pa dodajte pire od bundeve, mlijeko, povrtni temeljac, sol i papar. Promiješajte i ostavite da se kuha oko 5 minuta.
- Maknite lonac s vatre pa dodajte špinat, promiješajte i na kraju dodajte i kuhanu tjesteninu.
- Po želji ukrasite sjeckanim orasima i ribanim parmezanom i uživajte.
Pita od tikve
Ako ste mislili da je hokaido tikva stvorena samo za slana jela, ova sočna jesenska pita uvjeriti će vas u suprotno.
Sastojci:
Tijesto:
- 250 g brašna
- 50 g šećera
- 1/2 mala žličica soli
- 125 g maslaca
- 1 jaje
- 2 velike žlice mlijeka
Krema:
- 500 ml mlijeka
- 500 g bundeve
- 200 g šećera
- 2 jaja
- 1 mala žličica cimeta
Priprema:
- Pomiješajte brašno, šećer, sol i maslac te izmiješajte ovu smjesu prstima dok ne dobijete tijesto nalik krupnim mrvicama. Nakon toga dodajte jaje i mlijeko i brzo zamijesite loptu od tijesta. Zamotajte tijesto u plastičnu vrećicu i ostavite pola sata u hladnjaku.
- Očistite tikvu i isjeckajte je na kockice, te stavite kuhati na laganoj vatri zajedno s mlijekom, šećerom i začinima. Kuhajte nekih 15-20 minuta dok bundeva ne omekša. Nakon što se krema skuhala, izblendajte ju i ostavite da se hladi. U hladnu kremu dodajte izmiksana jaja.
- Tijesto izvadite iz hladnjaka, razvaljajte i položite na kalup, izbockajte tijesto vilicom i pecite 10-ak minuta na 180°C.50
- Izvadite tijesto iz pećnice, ulijte kremu. Pećnicu smanjite na 160°C i pecite sve zajedno 30 minuta. Kolač ostavite da se ohladi prije serviranja.
Dobar tek!
Pratite nas na društvenim mrežama