U prethodnom blogu govorili smo kako uspješno pripremiti zimnicu. U ovom ćemo vam otkriti najbolje recepte za slane i slatke zimnice baš kao što su to naše bake pripremale.
Slana zimnica
Kada se spomene slana zimnica prva asocijacija je najčešće paprika. Paprika je povrće koje ima široku primjenu u kulinarstvu. Tako i kod pripreme zimnice može se spremati na više načina, a samo neki od njih su kisele paprike i ajvar.
Recept za kisele paprike
Sastojci:
- 6 kg paprika
- 6 l vode
- 2 l alkoholnog octa
- 300 g soli
- 10 dag šećera
Priprema:
- Paprike je potrebno temeljito oprati, te očistiti od sjemenki i peteljki. Prepolovite ih i isjeckajte kako vam odgovara.
- U lonac stavite vodu, ocat, sol i šećer te kuhajte na laganoj vatri dok ne prokuha. Zatim dodajte paprike i kuhajte par minuta uz miješanje, te ih maknite s vatre.
- U sterilizirane staklenke posložite paprike i do polovine tegle sipajte tekućinu u kojoj su se paprike kuhale.
- Paprike pustite da odstoje 24 sata, a preostalu vodu u loncu ne bacajte jer će vam biti potrebna idućeg dana. Nakon 24 sata dodajte ostatak tekućine do vrha staklenke. Zatvorite ih i pasterizirajte.
- Ostavite na sobnoj temperaturi, a nakon što su se u potpunosti ohladile, spremite ih na hladno i mračno mjesto.
Važno je naglasiti da je postupak kiseljenja namirnica gotovo jednak za sve povrće, važno je samo pratiti omjer octa i vode, a idealan omjer je 3:1 u korist vode.
Domaći ajvar
Sastojci:
- 5 kg crvene paprike
- 2 patlidžana
- ½ l suncokretovog ulja
- 100 ml alkoholnog octa 9%
- 5-6 režnjeva češnjaka
- 3 žlice soli
- 1 žlica šećera
Priprema:
- Paprike i patlidžane potrebno je ispeći i ostaviti da se ocijede. Idealno bi bilo ostaviti ih da se cijede preko noći..
- Pečene paprike, patlidžane i češnjak oljuštite, izvadite sjemenke i sameljite u mašini, multipraktiku ili blenderu.
- U međuvremenu u veliki lonac dodajte ulje i pustite da se dobro zagrije te mu dodajte samljevenu smjesu.
- Kremastu strukturu ajvara postići će te tako što ćete na laganoj vatri uz neprestano miješanje ajvar kuhati oko 2 sata.
- U konačnici dodajte ocat, sol i šećer te nastaviti kuhati još 60-90 minuta. Ajvar bi trebao biti gotov kada smjesa postane kompaktna i bude vidljiv trag na dnu lonca.
- Gotov i vruć ajvar sipajte u vruće staklenke i ostavite da se ohladi. Nakon što su se staklenke ohladile, zatvorite ih celofanom i poklopcem te ih pospremite na hladno i mračno mjesto.
Slatka zimnica
Najbolji pekmezi i marmelade pripremaju se od zrelog voća. Upravo zbog slatkoće ploda pri kuhanju se tada može smanjiti količina šećera. Pekmez od šljiva je klasika među zimnicama, a mi vam donosimo recept za pripremu.
Pekmez od šljiva

Sastojci:
- 5 kg očišćenih šljiva
- 1 kg šećera
- 2 žlice cimeta (po želji)
- 2 vanilin šećera ( po želji)
Priprema:
- Šljive dobro operite, prerežite i maknite im koštice.
- U veći lonac s debljim dnom pomiješajte šljive i polovicu šećera pa kuhajte na laganoj vatri uz povremeno miješanje. Na početku kuhanja miješajte češće kako pekmez ne bi zagorio. Pekmez je potrebno kuhati otprilike 4 sata.
- Kada se šljive u potpunosti raspadnu dodajte ostatak šećera. Nije nužno iskoristiti sav šećer, već dozirajte po ukusu. Nastavite kuhati dok višak tekućine ne ispari. Pekmez je gotov kad izgubi gotovo svu tekućinu i postane gust.
- Po želji, šljive možete dodatno usitniti štapnim mikserom i pred kraj kuhanja dodati vanilin šećer, cimet ili rum.
- Vruć pekmez sipajte u sterilizirane staklenke, zatvorite i ostavite da se postepeno hlade, kako bi se stvori vakum i pekmez se ne bi pokvario.
Nadamo se da su vam se ovi recepti svidjeli i da ćete se okušati u njihovom pripremanju, a za sve one koji nisu ljubitelji kuhanja ne brinite se, u prodajnom centru Oli možete pronaći domaći pekmez koji spremaju naše vrijedne slastičarke..
Pratite nas na društvenim mrežama