Recepti za izradu najboljih slanih i slatkih zimnica

Separator - oli.ba
19. rujna 2023.

U prethodnom blogu govorili smo kako uspješno pripremiti zimnicu. U ovom ćemo vam otkriti najbolje recepte za slane i slatke zimnice baš kao što su to naše bake pripremale.

Slana zimnica

Kada se spomene slana zimnica prva asocijacija je najčešće paprika. Paprika je povrće koje ima široku primjenu u kulinarstvu. Tako i kod pripreme zimnice može se spremati na više načina, a samo neki od njih su kisele paprike i ajvar.

Recept za kisele paprike

Sastojci:

  • 6 kg paprika
  • 6  l vode
  • 2 l alkoholnog octa
  • 300 g soli
  • 10 dag šećera

Priprema: 

  • Paprike je potrebno temeljito oprati, te očistiti od sjemenki i peteljki. Prepolovite ih i isjeckajte kako vam odgovara. 
  •  U lonac stavite vodu, ocat, sol i šećer te kuhajte na laganoj vatri dok ne prokuha. Zatim dodajte paprike i kuhajte par minuta uz miješanje, te ih maknite s vatre.
  •  U sterilizirane staklenke posložite paprike i do polovine tegle sipajte tekućinu u kojoj su se paprike kuhale.
  •  Paprike pustite da odstoje 24 sata, a preostalu vodu u loncu ne bacajte jer će vam biti potrebna idućeg dana. Nakon 24 sata dodajte ostatak tekućine do vrha staklenke. Zatvorite ih i pasterizirajte. 
  • Ostavite na sobnoj temperaturi, a nakon što su se u potpunosti ohladile, spremite ih na hladno i mračno mjesto.
KISELE PAPRIKE PO RECEPTU NAŠIH BAKA: Ova neobična turšija se lako sprema  od samo 3 sastojka i NEMA konzervansa

Važno je naglasiti da je postupak kiseljenja namirnica gotovo jednak za sve povrće, važno je samo pratiti omjer octa i vode, a idealan omjer je 3:1 u korist vode.

Domaći ajvar

Sastojci:

  • 5 kg crvene paprike
  • 2 patlidžana
  • ½ l suncokretovog ulja
  • 100 ml alkoholnog octa 9%
  • 5-6 režnjeva češnjaka
  • 3 žlice soli
  • 1 žlica šećera

Priprema:

  • Paprike i patlidžane potrebno je ispeći i ostaviti da se ocijede.  Idealno bi bilo ostaviti ih da se cijede preko noći..
  • Pečene paprike, patlidžane i češnjak oljuštite, izvadite sjemenke i sameljite u mašini, multipraktiku ili blenderu.
  • U međuvremenu u veliki lonac dodajte ulje i pustite da se dobro zagrije te mu dodajte samljevenu smjesu.
  • Kremastu strukturu ajvara postići će te tako što ćete na laganoj vatri uz neprestano miješanje ajvar kuhati oko 2 sata.
  • U konačnici dodajte ocat, sol i  šećer te nastaviti kuhati još 60-90 minuta. Ajvar bi trebao biti gotov kada smjesa postane kompaktna i bude vidljiv trag na dnu lonca.
  • Gotov i vruć ajvar sipajte u vruće staklenke i ostavite da se ohladi. Nakon što su se staklenke ohladile, zatvorite ih celofanom i poklopcem te ih pospremite na hladno i mračno mjesto.

Slatka zimnica

Najbolji pekmezi i marmelade pripremaju se od zrelog voća.  Upravo zbog slatkoće ploda pri kuhanju se tada može smanjiti količina šećera. Pekmez od šljiva je klasika među zimnicama, a mi vam donosimo recept za pripremu.

Pekmez od šljiva

Sastojci: 

  • 5 kg očišćenih šljiva
  • 1 kg šećera
  • 2 žlice cimeta (po želji)
  • 2 vanilin šećera ( po želji)

Priprema: 

  • Šljive dobro operite, prerežite i maknite im koštice.
  • U veći lonac s debljim dnom pomiješajte šljive i polovicu šećera pa kuhajte na laganoj vatri uz povremeno miješanje. Na početku kuhanja miješajte češće kako pekmez ne bi zagorio. Pekmez je potrebno kuhati otprilike 4 sata.
  • Kada se šljive u potpunosti raspadnu dodajte ostatak šećera. Nije nužno iskoristiti sav šećer, već dozirajte po ukusu. Nastavite kuhati dok višak tekućine ne ispari. Pekmez je gotov kad izgubi gotovo svu tekućinu i postane gust. 
  • Po želji, šljive možete dodatno usitniti štapnim mikserom i pred kraj kuhanja dodati vanilin šećer, cimet ili rum.
  • Vruć pekmez sipajte u sterilizirane staklenke, zatvorite i ostavite da se postepeno hlade, kako bi se stvori vakum i pekmez se ne bi pokvario. 

Nadamo se da su vam se ovi recepti svidjeli i da ćete se okušati u njihovom pripremanju, a za sve one koji nisu ljubitelji kuhanja ne brinite se, u  prodajnom centru Oli možete pronaći domaći pekmez koji spremaju naše vrijedne slastičarke..

Vaš prodajni centar Oli!

Podijeli s prijateljima